miercuri, 19 octombrie 2011

Το Facebook και οι κίνδυνοί του

Posted Image




Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα κομμάτι απο το βιβλίο "Το Facebook και οι κίνδυνοί του", το οποίο είναι γραμμένο απο τον ESET για το prodefence. Στο τέλος του θέματος, είναι συνημμένο και διαθέσιμο για λήψη το βιβλίο αυτό!

Καθώς το facebook έχει γίνει εθισμός για κάποιους, και το χρησιμοποιούν κάθε μέρα όλη μέρα, έχει γίνει ένα σημαντικό μέσο στις ημέρες μας για πολλούς απο εμάς, είτε για λόγους διαφήμισης, για άλλους διασκέδαση, εκμετάλλευση, γνωριμίες, επικοινωνία κτλ.

Παρ' όλα αυτά θα συζητήσουμε πολύ σύντομα μόνο μια απο όλες αυτές τις περιπτώσεις. Την επικοινωνία. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί αυτή τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας. Τι θα πρέπει να προσέξει σε αυτό; Τι θα πρέπει να ξέρει γι αυτό;

Τι θα πρέπει να ξέρει για το facebook!
Μαντέυει τα ενδιαφέροντά σας
Το facebook μαντεύει τα ενδιαφέροντά σας σύμφωνα με των φίλων σας χωρίς να δώσετε καμιά πληροφορία για τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Ο αριθμός τηλεφώνου σας
Ο αριθμός τηλεφώνου σας και άλλες πληροφορίες επικοινωνίας είναι διαθέσιμες στους προγραμματιστές του facebook. Αυτές οι πληροφορίες μέσω κάποιας κακόβουλης εφαρμογής στο facebook μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τοποθεσίες
Τώρα πια μπορείτε να ορίζετε για κάθε σχόλιο, φωτογραφίες κτλ μια τοποθεσία. Έτσι μοιράζεσαι με όλο το κόσμο το που ακριβώς μένεις και σε ποιά μέρη συχνάζεις.

Διαρροή Πληροφοριών
Κάποιες εφαρμογές ή παιχνίδια στο facebook στέλνουν πληροφορίες δικές σας σε τρίτους, γιαυτό αν ποτέ αναρωτηθήκατε πως βγαίνουν οι διαφημίσεις τώρα ξέρετε. Στέλνονται τέτοιες πληροφορίες σε διαφημιστές, και οι διαφημιστές παρουσιάζουν σε κάθε χρήστη τις κατάλληλες διαφημίσεις.

Συνήθειες
Με το κουμπί "Μου Αρέσει" το facebook παρατηρεί τις συνήθειές σας και βλέπει με τι ασχολείστε τις περισσότερες ώρες π.χ. ποιές ιστοσελίδες σπαταλάτε τον περισσότερο χρόνο σας.
Πρόσφατα στη Γερμανία το κουμπί "Μου αρέσει" θεωρήθηκε παράνομο και επέφερε πρόσθιμο που ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.


Τι να προσέξει στο facebook!
Βέβαια δεν είναι δυνατόν να περιορίσουμε την ιδιωτικότητά μας 100% με τις δυνατότητες που έχει το facebook σήμερα αλλά ό,τι περνάει απο το χέρι μας θα πρέπει να το κάνουμε.

1. Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να μπείτε στο facebook ούτε να δηλώνετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, την αληθινή διεύθυνσή σας και άλλες ευαίσθητες και προσωπικές πληροφορίες.
2. Να χρησιμοποιείτε πάντα τις ρυθμίσεις προσωπικού απορρήτου και να κοιτάτε συνεχώς για λειτουργίες στις ρυθμίσεις που ίσως έχουν προστεθεί ή τροποποιηθεί.
3. Προστατέψτε τις φωτογραφίες σας, ρυθμίζοντας ποιός θα τις βλέπει, μη αναφέροντας με ετικέτες ποιά πρόσωπα βρίσκονται στις φωτογραφίες, σε ποιό μέρος τραβήχτηκαν κτλ.
4. Περιορίστε την πρόσβαση των επαφών σας, των φίλων σας. Ρυθμίστε τι πληροφορίες θα βλέπει ο καθένας, τι δικαιώματα θα έχει να κάνει π.χ. στον τοίχο σας, στο προφίλ των φίλων σας. Να μην κάνετε οποιονδήποτε φίλο και προτίνεται να προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας μόνο πρόσωπα απο την οικογένεια, τους συγγενείς, φίλους, συμμαθητές και όλα αυτά να είναι άτομα που ξέρετε προσωπικά ή έστω γνωρίζετε απο παλιά και έχετε ή είχατε επαφή μαζί τους.

Ευχαριστώ,
ESET

Download



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu